Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΝΗΣ


Από το ακόλουθο απόσπασμα ανάρτησης του Gustavianum, Μουσείου του  Πανεπιστημίου της Ουψάλας, προκύπτει ότι η δημιουργία του σημερινού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ναυπλίου ήταν αντάλλαγμα για τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Ασίνης που κράτησαν οι Σουηδοί:

"The Asine Collection, which is curated by Gustavianum, Uppsala University museum, came to Uppsala through an agreement between Sweden and Greece after the Swedish excavations in Asine during the years 1922 to 1930. Thanks to a unique exchange agreement, Sweden was allowed to keep all stratigraphic material (i.e. material from different occupational horizons) collected in the spring of 1926, together with parts of the material from  chamber tomb I:1 and some complete vases from different periods. In exchange, Greece was given a collection of Swedish stone age objects, as well as economic support for the refurbishment of the Venetian arsenal in Nauplion as an archaeological museum.

Σε δική μου μετάφραση:

«Η Συλλογή Asine την οποία επιμελείται το Gustavianum, Μουσείο Πανεπιστημίου της Ουψάλας, ήρθε στην Ουψάλα μέσω συμφωνίας μεταξύ Σουηδίας και Ελλάδας μετά από τις σουηδικές ανασκαφές στην Ασίνη κατά τα έτη 1922 έως 1930. Χάρη σε μια μοναδική συμφωνία ανταλλαγής, επετράπη στη Σουηδία να κρατήσει  όλο το στρωματογραφικό υλικό  (δηλαδή υλικό από διαφορετικούς επαγγελματικούς ορίζοντες) που συλλέχτηκε την άνοιξη του 1926, μαζί με  τμήματα του υλικού από τον ταφικό θάλαμο Ι:1 και κάποια ακέραια δοχεία από διαφορετικές περιόδους. Σε αντάλλαγμα, δόθηκε στην Ελλάδα μια συλλογή αντικειμένων από τη σουηδική λίθινη εποχή, καθώς και οικονομική υποστήριξη για την ανακαίνιση του βενετσιάνικου οπλοστασίου στο Ναύπλιο ως αρχαιολογικό μουσείο

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία του πρεσβευτή της Σουηδίας στην Ελλάδα A. Stromer  με τον Ελ. Βενιζέλο για το θέμα αυτό*, αίτημα των Σουηδών, με το οποίο καθώς φαίνεται συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση, ήταν να γίνει μουσείο για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Ασίνη :

"... η Σουηδική Αρχαιολογική Εταιρεία, της οποίας πρόεδρος είναι ο διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας, θα ήταν διατεθειμένη να αναλάβει το κόστος επισκευής των δωματίων του μεγάλου βενετσιάνικου κτιρίου του Ναυπλίου, αν η Ελληνική κυβέρνηση ήθελε να το μετατρέψει σε μουσείο για τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Ασίνη. Προσθέτω ότι το κόστος κατασκευής, επιδιόρθωσης του κτιρίου αλλά και της έκθεσης των αντικειμένων της σουηδικής αποστολής θα καλυφθεί επίσης από την Αρχαιολογική Εταιρεία της Στοκχόλμης." (επιστολή A. Stromer, Αθήνα 20 Μαΐου 1929)

"Αυτή η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης θα εκτιμηθεί σίγουρα από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρίγκηπα της Σουηδίας και από τον Σουηδικό λαό που παρακολούθησε το έργο των Σουηδών αρχαιολόγων στην Ασίνη με εξαιρετικό ενδιαφέρον." (επιστολή A. Stromer, Αθήνα 11 Ιουνίου 1929)

Πράγματι, ήταν τόσο μεγάλος ο πλούτος των ευρημάτων στην Ασίνη, που θα μπορούσαν να γεμίσουν ολόκληρο το μουσείο. Στην επιστολή της 20ης Μαΐου 1929 βλέπουμε ότι μόνο μια από τις αποστολές ευρημάτων συγκοληθέντων και συντηρηθέντων στη Σουηδία περιελάμβανε περισσότερα από χίλια κομμάτια, είχε προηγηθεί τουλάχιστον άλλη μια, ενώ ευρίσκοντο ακόμα εκεί ευρήματα που έπρεπε να παραδοθούν:

"Περισσότερα από χίλια νέα κομμάτια έχουν ανασυσταθεί από τη Σουηδία και έχουν αποσταλεί προς την Ελλάδα και παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση με προορισμό το Μουσείο του Ναυπλίου.

Ο Πρίγκιπας διάδοχος της Σουηδίας έχει εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσει, αν είναι δυνατό γι αυτόν, και  στα εγκαίνια των αιθουσών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήμουν πολύ ευγνώμων, Κύριε Πρόεδρε, αν θα δώσετε τις απαραίτητες εντολές για την οικοδόμηση και τη μετατροπή των αιθουσών σε μουσείο προκειμένου να τοποθετηθούν τα ευρήματα πριν φτάσουν τα αρχαιολογικά αντικείμενα που σήμερα βρίσκονται στη Σουηδία."  

Στην πορεία όμως αυτό άλλαξε, τελικά έγινε γενικό αρχαιολογικό μουσείο και ασφαλώς χιλιάδες από αυτά τα ευρήματα γεμίζουν τις αποθήκες... 


Ηλίας Κ. Μηναίος 

Σχόλιό μου (30-03-2019) σε σχετικό δημοσίευμα της 29ης Μαρτίου 2019 στην ομάδα του fb Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου.

*Βλέπε και σχετικές αναρτήσεις σε  cityofnafplio.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.