Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΚΩΝΟΕΙΔΕΣ ΥΨΩΜΑ ΠΙΛΑΦΙ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΙΟΛΙΑΣ ΑΣΙΝΗΣ

Το ύψωμα αυτό σήμερα κάποιοι το αποκαλούν και Αυγό, λόγω του σχήματός του. Για όσους δεν γνωρίζουν, κατά την οθωμανική εποχή και αργότερα μέχρι να εγκατασταθεί εκεί ο προφήτης Ηλίας, λόγω του κωνοειδούς του σχήματος το ονόμαζαν Πιλάφι. Την ονομασία διασώζει ο Αντ. Μηλιαράκης, ο οποίος στη Γεωγραφία(1) του (1886) κάνει για την Ασίνη την εξής αναφορά:

«… τό (χωρίον) τοῦ Τζαφέρ - Ἀγᾶ (κάτ. 402), παρά τό ὁποῖον ὑπάρχει βράχος ἀπότομος ὑψηλός καί κωνοειδής, καλούμενος ὑπό τῶν ἐγχωρίων Πιλάφι. Τό χωρίον τοῦτο ἔχει τούς περισσοτέρους λαχανόκηπους».

 Φαίνεται ότι τότε ήταν σύνηθες κάτι τέτοιο, αφού έχουμε όμοιες περιπτώσεις και σε άλλες περιοχές. Ακόμα και στη μακρινή ανατολική Μακεδονία, μια από τις κορυφές του όρους Παγγαίου, όχι η πιο υψηλή αλλά η πιο διάσημη στα 1835 μέτρα, είναι το Αυγό η οποία ονομάζεται και Πιλάφι από την παλιά τουρκική ονομασία Πιλάφ Τεπέ(2).

Σε κάποιους στοίχους του Σμυρνιού στην καταγωγή βοτανολόγου και ποιητή Θεόδωρου Ορφανίδη (1817-1886), στο ποίημά του «Ο Καρασεβνταλής» (αυτός που έχει καρασεβντά, μεγάλο ερωτικό καημό) διαβάζουμε(3):

«Εσύ ’σαι η χρυσή ουρί, και διά σε, ντουντού μου,
ή ντιπ θα χάσω, ή θα βρω το ρέμπελο το νου μου!
Κι εις το Τζενέτ*, στους πρόποδας του πιλαφένιου όρους,
θε να περάσω μετά σού στιγμάς αγγελοφόρους».

[*Τζενέτ στα τούρκικα είναι ο Παράδεισος και καθώς πιστεύουν οι Τούρκοι η ανταμοιβή τους εκεί θα είναι φιλήδονες παρθένες (ουρί) και πιλαφένια όρη].

Βιβλιογραφία:
1. Αντωνίου Μηλιαράκη, "Γεωγραφία πολιτική νέα και αρχαία του νομού Αργολίδος και Κορινθίας", σελ. 75, εν Αθήναις 1886, τυπ. Κορίννης.
2. NaturaGraeca / Ορεινοί όγκοι / Παγγαίο.
3. Νίκου Σαραντάκου,  «Ο βοτανολόγος κι ο καρασεβνταλής».

Υ/Γ: Η συνήθεια να αποκαλούν ένα ύψωμα με το όνομα "Αυγό" λόγω του σχήματός του φαίνεται για νεωτερισμός. Έχουμε περιπτώσεις από το παρελθόν να αποκαλούν έτσι ένα ύψωμα, όχι όμως από το σχήμα αλλά όταν δεν είχε βλάστηση, ήταν φαλακρό, όπως δηλαδή το τσόφλι του αυγού. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ύψωμα Αυγό της δημοτικής ενότητας Ασίνης, όπου και η λεγομένη Μονή Αυγού κτισμένη σε τόπο φαλακρό.

Δημοσίευσή μου στο facebook στις 19  Μαρτίου  2019.

Ηλίας Κ. Μηναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.